Refolosire si DIY,  Second-hand,  Sustenabilitate

5 Lucruri simple pentru a trai mai sustenabil

Indiferent daca esti un expert in sustenabilitate sau daca abia ai inceput sa cochetezi cu ideea, cu siguranta vei gasi ceva util in acest articol. Poate niste primi pasi spre sustenabilitate sau ceva la care nu te-ai gandit pana acum.

Green plant in water

Cand vine vorba despre schimbare, majoritatea dintre noi avem tendinta de a ne opune, in special daca implica bani si efort. E cu atat mai dificila schimbarea cu cat ea se face mai brusc. Din fericire, nu te obliga nimeni sa te transformi peste noapte. Eu, spre exemplu, am inceput sa fac mici schimbari in rutina mea, in momentul in care am devenit foarte constienta de impactul negativ pe care il aveam asupra mediului inconjurator. Am integrat aceste noi obiceiuri treptat, in asa fel incat nu am simtit niciun efort facandu-le. In timp, am continuat sa adaug obiceiuri sustenabile gradual, pana mi-au devenit naturale.

Asa ca, las aici cinci lucruri simple pe care le poti face pentru a trai mai sustenabil:

1. Renunta la pungile de plastic din supermarket

Pun pariu ca nu te asteptai la asta. Lasand gluma la o parte, pungile de plastic sunt un adevarat cosmar pentru planeta. Ajung sa polueze padurile, oceanele, sunt ingerate de animale, sa imobilizeze vietati pana acestea mor de foame, ajung sa fie aruncate cam peste tot. O punga de plastic va exista pe planeta mai mult decat tine. Cu siguranta nu trebuie sa iti explic treburile astea, toata lumea stie ce de cacat sunt pungile de plastic pentru mediu.

Nu e nevoie sa cumperi o NOUA punga. Daca esti roman sau locuiesti in Romania, exista 99% sanse sa ai o punga cu pungi sau un sertar cu pungi.1 Practic ai deja o tona de pungi in casa pe care le poti folosi cand mergi la cumparaturi. Pur si simplu ia o punga de acasa cu tine la magazin. Repeta procesul pana punga ajunge varza si devine inutilizabila. Gandeste-te: daca refolosesti o punga de plastic de 10 ori, asta inseamna cu 10 bucati de plastic mai putin in ocean.

Daca totusi nu ai o punga de plastic in casa (ma cam indoiesc), poti folosi o punga textila. Stii tu, din alea cum aveau bunicii mereu la ei. Poate ai deja una in casa si ai uitat de ea. Poart-o la tine mereu cand mergi la cumparaturi. Personal, prefer plasele textile pentru ca le pot spala des. Nu e musai sa fie frumoasa sau de pus pe Instagram, orice punga textila e buna. Viata nu e ca pe insta, e ok.

In cazul in care nu ai in casa absolut nicio punga de plastic sau textila (deja incep sa ma intreb cu ce fel de persoana am de a face, dar fie), poti cumpara una dintr-un second-hand sau, mai bine, iti poti confectiona una. Nu ai nevoie de nimic complicat, poti folosi un tricou vechi pe care sa il cosi, ii pui o toarta din ce vrei tu si gata. Te-ai facut cu o plasa textila.

2. Redu risipa alimentara

Ar trebui sa fie de la sine inteles de ce risipa alimentara e o problema, dar voi explica. Nu doar ca e pacat de ea mancare sa o arunci (si o insulta adusa celor mai amarati decat tine care literalmente mor de infometare), dar e super nociv pentru mediu. Dar cum? Mancarea e biodegradabila, nu?

Impactul risipei alimentare asupra mediului e colosal. Daca nu este compostat in conditii optime, nici un obiect sau aliment “biodegradabil” nu se descompune corect. Toata mancarea ce ajunge la groapa de gunoi va emana cantitati enorme de gaz metan, care contribuie la – ghici? – incalzirea globala. E deja destul de nasol ca tone de mancare se arunca in toate etapele lantului alimentar, de la productie si distributie, pana la vanzatori si industria restaurantelor, nu mai e nevoie sa adaugi si tu risipa ta din gospodarie.

Ai prins ideea, da? Risipa alimentara e naspa. Ce poti face in privinta asta e sa incepi prin a fi putin mai calculat cand mergi la cumparaturi. Nu e cazul sa faci provizii pentru Apocalipsa. E asa de…2019. Literalmente. Fa-ti o lista inainte sa mergi la magazin si cumpara doar ce ai nevoie. Daca e mancare ce se strica repede, nu are rost sa cumperi cantitati industriale, vei ajunge sa o arunci. Daca totusi cumperi mai multa, macar tine-o in congelator pana cand o vei folosi.

Sfat bonus: Mananca ramasitele de ieri/alaltaieri. De fiecare data cand vrei sa gatesti ceva, arunca o privire in frigider. Da, si in spatele chestiilor din spatele chestiilor. Vezi ce se afla pe acolo si gandeste-te ce poti gati cu ce ai deja. Daca poti inlocui vreun ingredient din reteta cu ceva ce ai in frigider, fa asta. Fii creativ cu mancarea. Inventeaza o mancare din resturile de ieri. Fa un smoothie sau o salata din fructe si legume aproape sa se strice. Arunca spanacul care nu mai e proaspat intr-o omleta. Posibilitatile sunt multiple.

3. Stinge lumina

Aici voi fi scurta si la obiect. Stinge luminile cand nu le folosesti. De ce ai lasa luminile sa mearga in bucatarie, daca tu esti in living? De ce ai lasa aprinsa lumina in baie, daca nu esti in baie? S-a scumpit curentu’, yo. Daca nu doresti sa platesti factura la electricitate mai mult decat e necesar, iti recomand sa adopti un nou obicei. Pur si simplu foloseste lumina doar unde ai nevoie de ea, stinge tot ce nu folosesti. Asta se aplica si pentru unele electronice/electrocasnice, cum ar fi calculator, televizor sau alte minuni care nu au motiv sa functioneze daca nu le utilizezi (in special peste noapte). E un obicei care necesita exersare, pentru ca deseori uitam. Uneori uit si eu, dar recent a inceput sa imi iasa destul de bine.

4. Cumpara second-hand

Asta e una din preferatele mele. Trebuie sa marturisesc ca sunt super strangatoare, in special cand vine vorba de haine. Avand in vedere ca nu sunt dispusa sa renunt la a-mi cumpara haine inca, am fost nevoita sa gasesc o modalitate de a-mi updata garderoba intr-un mod sustenabil. Ce functioneaza cel mai bine pentru mine e achizitionarea hainelor second-hand si vintage.

In ultimii doi ani, 80% din toate hainele mele, incaltamintea si accesoriile pe care le-am cumparat au fost second-hand. Si mi-au adus mult mai multa bucurie decat atunci cand cumparam ceva nou. Personal, urasc industria fast-fashion din doua motive:

  • E incredibil de nociva pentru mediu si pentru cei care fabrica hainele in conditii de munca absolut oribile.
  • Nu suport sa am exact aceleasi haine ca toti ceilalti.

Am rezolvat ambele probleme, gasind o TONA de conturi Instagram care vand haine vintage si chestii second-hand:

Acestea sunt doar cateva dintre cele pe care le frecventez. Exista mii si mii de alte conturi, trebuie doar sa le cauti si sa gasesti conturile care sunt pe gustul si stilul tau. De asemenea, sunt si aplicatii precum Depop, unde poti gasi o gramada de chestii misto din intreaga lume.

In afara de Instagram, cumpar si din magazine second-hand din oras. Din pacate, timpul rareori imi permite sa petrec mult timp in magazine fizice, iar pandemia de anul trecut nu a prea ajutat. Asa ca, daca esti ca mine si ai un job full-time, probabil nu ai vreme sa o lalai prin seconduri nici tu. Cu toate astea, in loc sa mergi la mall si sa iesi de acolo cu tone de haine fast-fashion, poti da o geana pe net dupa haine second-hand inainte. In modul asta, nu participi la ciclul cerere-si-oferta. Automat reduci impactul negativ asupra mediului si in plus, iti cumperi chestii unice, fara sa te stresezi ca porti aceleasi haine ca 500 de alte persoane.

Desi personal nu am o problema cu asta, cunosc multi care au o problema cu hainele pre-purtate. In cazul asta, tin sa iti stric putin realitatea: daca ai impresia ca bluzita aia de la ZARA pe care o cumperi nu are bacterii pe ea, te inseli. Zilnic sute de oameni probeaza hainele alea si isi lasa microbii pe ele. Gretos. Daca totusi ai in continuare o problema cu asta, iti dau un pont despre cum imi dezinfectez eu hainele. Inainte sa le port, le pun la spalat cu un detergent dezinfectant pentru haine si un balsam tot dezinfectant pentru textile.

Cumparatul second-hand e un mod foarte fain de a da o viata noua unor haine perfect purtabile si a preveni aruncarea lor la groapa de gunoi. E foarte trist daca ne gandim cate milioane de haine sunt aruncate, din simplul motiv ca nu mai sunt la moda. Parerea mea e ca treaba asta e un mare cacat. Poarta ce vrei, cum vrei. Stii ce e la moda? Moda sustenabila.

5. Doneaza, nu arunca

Gandul ca cineva arunca lucruri functionale la gunoi ma omoara. Gandul ca majoritatea oamenilor arunca la gunoi lucruri functionale imi cauzeaza un nivel de stres psihologic de neimaginat. Stiu ca nu e normal, stai chill, sunt in terapie. Dar chiar ma deranjeaza treaba asta. Daca ai chestii prin casa de care nu mai ai nevoie, NU le arunca la gunoi. Chiar si daca nu sunt functionale, iti garantez ca cineva le vrea pentru piese sau e dispus sa le repare.

Ce poti face e sa le donezi sau chiar sa le schimbi pe grupuri Facebook create in acest scop. Aici poti dona/schimba orice. Pe cuvant, literalmente orice. De la haine si papuci, electrocasnice, decoratiuni, ustensile de bucatarie si vase, jucarii, carti, produse cosmetice, chiar si lucruri care habar nu ai ce sunt. Personal, am schimbat in ultimul an foarte multe lucruri de care nu mai aveam nevoie, primind la schimb pe ele chestii super faine sau consumabile. Sentimentul pe care il ai atunci cand obiectul ala “inutil” isi gaseste o casa noua, la cineva care chiar are nevoie de el, e de nepretuit.

Daca totusi e prea complicat pentru tine sa te intalnesti cu oameni pentru un schimb, o alta optiune e sa donezi acele lucruri pe Facebook. Pe grupurile de donatii, cei care iti vor chestiile vor veni dupa ele la tine, deci zero efort din partea ta.

Fleacycle CLUJ e grupul de schimburi din orasul meu, dar sunt sigura ca exista asemenea grupuri si in orasul tau. Am intalnit multi oameni minunati de pe acest grup, am primit chestii super faine, am dat tot ce nu imi mai trebuia din casa si mi-am facut prietenii noi. In plus, aici sunt cateva din grupurile pentru donatii din Cluj, dar cauta-le pentru orasul tau, cu siguranta sunt mai multe: Donații Cluj-Napoca, Donez lucruri gratis Cluj-Napoca, Donatii Lucruri gratis Cluj-Napoca, Lucruri gratis Cluj-Napoca, Donatii Lucruri gratis Cluj-Napoca.

Sper ca aceste cinci lucruri ti-au fost utile si te vor ajuta sa iti incepi drumul catre o viata mai prietenoasa cu mediul. Daca doresti, lasa-mi in comentarii ce alte lucruri faci pentru a trai mai sustenabil.